Froutonea – Προς ένταξη τα κεράσια Ράχης Ολύμπου στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης

23 Απριλίου 2021

Τα κερασιά Ράχης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Πιερίας, πρόκειται να καταγράψουν τα απαραίτητα στοιχεία τους για τη δυνατότητα να χαρακτηρισθούν ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) με ονομασία Κεράσια Ράχης – Ολύμπου.

Την μελέτη του έργου ανέλαβε, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η «NOVACERT Συμβουλευτική Αναπτυξιακή Εμπορική ΕΠΕ».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας και τόνισε ότι ο στόχος είναι «να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε όσα περισσότερα προϊόντα της Πιερικής Γης. Η κατοχύρωση των προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των προϊόντων μας, αναδεικνύει την ποιότητά τους, στηρίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των παραγωγών».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος της Ο.Π. «Α.Σ. Ράχης ο Άγιος Λουκάς», της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η εμπορία των κερασιών που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου, δήλωσε πως «η Ο.Π. «Α.Σ. Ράχης ο Άγιος Λουκάς» μετά την ολοκλήρωση του φακέλου θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με την υποβολή αίτησης για την αναγνώριση των «κερασιών Ράχης- Ολύμπου» ως προϊόν Π.Γ.Ε.

Με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα σήμανσης ποιότητας, τα αγροτικά προϊόντα με σήμανση ποιότητας, ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, καλύπτουν τα γεωργικά προϊόντα που συνδέονται στενά με μια γεωγραφική περιοχή και τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης ή παρασκευής διεξάγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.Το έργο είναι ενταγμένο στο Επενδυτικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Πιερίας το οποίο χρηματοδοτείται από Ίδιους Πόρους με κωδικό έργου 2411ΠΙΕ002ΙΔΠ14.

Πηγή: Προς ένταξη τα κεράσια Ράχης Ολύμπου στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (froutonea.gr)