Η Ιστορία μας

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟς

1978

Ιδρύθηκε

  • Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΑΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ιδρύθηκε το 1978 και καταρχήν λειτούργησε ως διαχειριστική επιτροπή, με σκοπό τη φύτευση ομαδικού κερασώνα.

                         

7
1979-80

Ανάπτυξη

  • Τη χρονιά 1979-80, σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, φυτεύτηκε «πιλοτικά» κερασώνας έκτασης 350 στρεμμάτων, δραστηριότητα η οποία βραβεύτηκε από το Υπουργείο Γεωργίας.‎

1990

Πρώτες Εξαγωγές

  • Το «πείραμα» πέτυχε και με την πάροδο του χρόνου η περιοχή άρχισε να γίνεται γνωστή για το νέο και δυναμικό αυτό προϊόν, για την εξαιρετική ποιότητα και για τον ομαδικό χαρακτήρα της καλλιέργειας. Μέχρι το 1990 τα προϊόντα, 300 έως 450 τόνοι, διατέθηκαν αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή αγορά, συνεισφέροντας έτσι στον τομέα των ελληνικών εξαγωγών.

1991-95

Εξέλιξη

  • Το 1991 ιδρύθηκε επίσημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ειδικού Σκοπού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» Ράχης Πιερίας. Το 1994-95, στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader I, κατασκευάστηκε μονάδα διαλογητηρίου/ψυγείου συνολικής έκτασης 600 τ.μ., με 2 ψυκτικούς θαλάμους χωρητικότητας 200 τόνων

2007

Αναγνώριση – Επένδυση

  • Το 2007 ο Συνεταιρισμός αναγνωρίστηκε, καταρχήν, ως Ομάδα Παραγωγών με τον διακριτικό τίτλο Ο.Π. Α.Σ. Ράχης Πιερίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», με στόχο να υλοποιήσει 4ετές επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 3.700.000€. Το σχέδιο αυτό αφορούσε στην επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, στον εκσυγχρονισμό των ψυκτικών θαλάμων, στην εγκατάσταση υδροψύκτη (Hydrocooler) και στην εγκατάσταση ηλεκτρονικής γραμμής διαλογής των κερασιών κατά μέγεθος και χρώμα (GP Graders/Αυστραλίας) δυναμικότητας 3 τόνων/ώρα. Επίσης, το σχέδιο συμπεριελάμβανε την αντικατάσταση παλιών φυτεύσεων κερασιών και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων προστασίας από την βροχή. Η νέα επένδυση είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση και βελτίωση της δεδομένης ποιότητας, τη μεγάλη δυνατότητα τυποποίησης των προϊόντων, την καλύτερη οργάνωση, την αύξηση του κύκλου εργασιών του συνεταιρισμού καθώς και την επισκεψιμότητα του ευλογημένου αυτού τόπου λόγω της λειτουργίας αυτής της πρότυπης μονάδας.

 

N
Σημερα

Τώρα

  • Σήμερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» αριθμεί σχεδόν 200 μέλη και η συνολική έκταση που καλλιεργείται είναι περίπου 3000 στρέμματα εκ των οποίων τα 2500 καλλιεργούνται με κερασιές, τα 400 με βερίκοκα και τα υπόλοιπα με μήλα. Κάθε χρόνο γίνονται ανανεώσεις σε παλιές φυτεύσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός και φυτεύονται νέες ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με στόχο τη διεύρυνση της περιόδου συγκομιδής

     

Ράχη

Η Ράχη βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων, στα κεντρικά του Νομού Πιερίας, νοτιοδυτικά της Κατερίνης και αποτελεί οικισμό του Δήμου Κατερίνης. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι χτισμένη πάνω σε μια ράχη ανάμεσα στον Όλυμπο, που δεσπόζει στα νότια του χωριού και στα Πιέρια Όρη δυτικά. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 450 κατοίκους. Απέχει από την Κατερίνη 16 χιλιόμετρα.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στη γεωργία. Ο τόπος με εγγειοβελτιωτικά έργα κατέστη ιδιαίτερα εύφορος και παραγωγικός, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραμένουν στο χωριό. H Ράχη είναι γνωστή για τις δενδροκομικές της καλλιέργειες και ειδικά της κερασιάς. Τα προϊόντα μέσω του συνεταιρισμού φτάνουν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ο κεντρικός ναός της Ράχης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου υπάρχει και το κοιμητήριο. Στη Ράχη λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο σε άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μεγάλη δραστηριότητα παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «Τα Πάτρια», με πλούσια εικαστική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με τη θεατρική ομάδα «Θέατρο Ράχης» και με Χορευτικό Συγκρότημα. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 και τον Οκτώβριο διοργανώνει πολυήμερες εκδηλώσεις για τον πολιούχο του χωριού Άγιο Λουκά, που επίσης λέγονται «Πάτρια». Ο Μορφωτικός και Αθλητικός Όμιλος του χωριού ονομάζεται «Απόλλων Ράχης» και αγωνίζεται στην Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Η Πολιτική μας

Η πολιτική του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στη διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του επώνυμου προϊόντος «ΚΕΡΑΣΙΑ ΡΑΧΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ» διέπεται από την αρχή του σεβασμού προς τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Δημήτριος Γ. Ντούρος

Αντιπρόεδρος: Απόστολος A. Πάτσιος

Γραμματέας: Γεώργιος Χ. Παπαγεωργίου

Ταμίας: Ηλίας Δ. Κατσαμάγκας

Μέλος: Γεώργιος Κ. Ντούρος