Εγκαταστάσεις

Πρότυπη Μονάδα - Σύγχρονες Εγκαταστάσεις

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διαθέτει μια πρότυπη μονάδα της οποίας οι σύγχρονες εγκαταστάσεις εξασφαλίζουν στα κεράσια τη διατήρηση της δεδομένης καλής ποιότητας και την άψογη τυποποίηση των προϊόντων.

Υδροψύκτης

Ο υδροψύκτης μας παρέχει τη δυνατότητα να προψύχουμε τα κεράσια από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (20°C-40°C), με την οποία έρχονται από τα κτήματα στα διαλογητήρια, και έχει δυναμικότητα 6 τόνων/ώρα.

Ψυκτικοί Θάλαμοι

Σήμερα υπάρχουν 6 ψυκτικοί θάλαμοι χωρητικότητας 700 τόνων που λειτουργούν με γλυκόλη, η οποία είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον. Η γλυκόλη ψύχεται μέσα στο μηχανοστάσιο με οικολογικό φρέον R507.

Καλιμπραδόρος

Εγκαταστάθηκε το 2008 και πρόκειται για ηλεκτρονικό καλιμπραδόρο της εταιρίας GP GRADERS από την Αυστραλία, ο οποίος αποτελείται από 4 γραμμές και έχει τη δυνατότητα να κάνει ηλεκτρονική ταξινόμηση των κερασιών (με κάμερες) κατά μέγεθος και χρώμα. Η κυκλοφορία των κερασιών μέσα στη γραμμή γίνεται με παγωμένα νερά. Το 2010 προστέθηκε και μηχανικός καλιμπραδόρος της ίδιας εταιρίας, ο οποίος αύξησε τη δυναμικότητα παραγωγής από 2 σε 3 τόνους την ώρα. Έτσι, λειτουργεί μια πρότυπη γραμμή η οποία συνδυάζει τον μηχανικό με τον ηλεκτρονικό καλιμπραδόρο, με 14 εξόδους προϊόντων και 14 αυτόματα ζυγιστικά.

Όζον

 

Τα κεράσια ψεκάζονται με οζονοποιημένο νερό πριν μπουν στις συσκευασίες και απολυμαίνονται. Η απολύμανση αυτή – σε συνδυασμό με την πρόψυξη (υδροψύκτης) –  βοηθάει στην εξόντωση τυχόν μικροοργανισμών και συνεπώς στην διατήρηση της ποιότητας και της φρεσκάδας του προϊόντος.

Τσερκομηχανή

Τα προϊόντα μετά την ταξινόμησή τους κατά μέγεθος και χρώμα τοποθετούνται σε παλέτες, οι οποίες δένονται στην αυτόματη τσερκομηχανή και στη συνέχεια προωθούνται στους ψυκτικούς θαλάμους με ηλεκτροκίνητα παλετοφόρα και κλαρκ.

Πλυντήριο Κλουβών

 

Για τη συγκομιδή των κερασιών οι παραγωγοί χρησιμοποιούν επώνυμες κλούβες του συνεταιρισμού, οι οποίες πλένονται και απολυμαίνονται στις εγκαταστάσεις του διαλογητηρίου πριν και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής

Κατάστημα Γεωργικών Εφοδίων

Οι καλλιέργειες των κερασιών, των βερίκοκων και των μήλων είναι ελεγχόμενες από τον συνεταιρισμό και οι καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς και οι ψεκασμοί με την θρέψη, γίνονται κατόπιν οδηγίας του επιβλέποντα γεωπόνου και του τεχνικού συμβούλου του συνεταιρισμού. Οι τελευταίοι, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και με τα μέλη-παραγωγούς, προτείνουν και εφαρμόζουν τις καλύτερες λύσεις για την φυτοπροστασία και θρέψη των προϊόντων. Τα σκευάσματα προμηθεύεται συνολικά ο συνεταιρισμός και η διάθεσή τους στα μέλη γίνεται με ειδοποίηση μέσω sms, ώστε να επιτυγχάνεται η κάθε εφαρμογή στον κατάλληλο χρόνο, με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και το κατάλληλο σκεύασμα.