Βιταμίνες & ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποητικού

10 Ιανουαρίου 2022

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί τη απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας χρειάζεται την απαραίτητη προσοχή. Το σώμα μας είναι ο ναός μας, γι’ αυτό επιβάλλεται να το προστατεύουμε. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι πρόγονοι μας έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη σωματική τους υγεία σε συνδυασμό με την πνευματική. Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ (Να έχεις ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σωμα).

Πως όπως μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας; Είναι τωόντι προτιμότερο να λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας από φυσικές πηγές, δηλαδή τρόφιμα και χυμούς, και όχι από συμπληρώματα διατροφής. Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό βιταμινών και τις τροφές που αυτές εμπεριέχονται.

Βιταμίνη Α

Η Βιταμίνη Α  συνιστά μία βιταμίνη η οποία προσφέρει πάμπολλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση την καλής όρασης, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, διατηρεί την φυσική άμυνα του οργανισμού, συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και προάγει την υγιή ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Βιταμίνη Α συναντάμε σε τροφές όπως:

Τα καρότα

Το πεπόνι

Η κολοκύθα

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, μαρούλι

Η γλυκοπατάτα

Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C, όπως οι περισσότερες -αν μη τι άλλο, όλες οι βιταμίνες- θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλει κατά της κόπωσης και επιπλέον διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Βιταμίνη C υπάρχει άφθονη σε:

Πορτοκάλια & λεμόνια

Σπανάκι, μπρόκολο & πιπεριές

Φράουλες, παπάγια, ντομάτα, ανανά & ακτινίδια

 

Βιταμίνη D

Είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Αποτελεί όμως ένα από τα πιο σημαντικά και ισχυρά θρεπτικά συστατικά για υγιές ανοσοποιητικό. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Είναι επίσης ασπίδα κατά της άνοιας. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι:

Ο σολομός

Η σαρδέλα

Ο τόνος

Οι κρόκοι αυγών

Τα μανιτάρια

Βιταμίνη Ε

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η Βιταμίνη Ε δρα προληπτικά στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την ηλικία (επί παραδείγματι στεφανιαία νόσος, αρτηριοσκλήρωση, άνοια κλπ.) Παράλληλα, συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών. Πηγή για να λάβει ο οργανισμός μας βιταμίνη Ε αποτελούν:

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια & οι ηλιόσποροι

Τα φυστίκια και το φυστικόβουτυρο

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, μαρούλι

Τα ακτινίδια & το αβοκάντο

Το ελαιόλαδο & οι ελιές

Σελήνιο

Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, ενισχύει τη λειτουργία του θυροειδούς αδένα, ενισχύει την καρδιαγγειακή και την αναπαραγωγική λειτουργία και διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορείτε να λαμβάνετε σελήνιο από τροφές όπως:

Τα ψάρια (π.χ. τόνος, σαρδέλες)

Το κρέας και το συκώτι

Τα πουλερικά

Το κότατζ τσηζ

Σίδηρος

Ο σίδηρος συμβάλλει στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Καλές πηγές σιδήρου είναι:

Το κόκκινο κρέας και το συκώτι

Το κοτόπουλο & η γαλοπούλα

Οι σαρδέλες σε κονσέρβα

Τα μύδια & τα στρείδια

Ο τόνος σε κονσέρβα

Το μπρόκολο

Οι φακές & τα φασόλια

Τα δημητριακά & οι ξηροί καρποί

Για να διεγείρετε την απορρόφηση σιδήρου από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (π.χ. φακές) να τα καταναλώνετε μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι κ.λπ.).

Φολικό/φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9)

Το φολικό οξύ έχει μία ιδιαίτερη λειτουργία. Συμβάλλει στην σύνδεση του γενετικού υλικού. Δεν παράγεται στο σώμα μας οπότε πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι οι εξής:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, μαρούλι

Τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι φράουλες

Τα φασόλια & οι φακές

Το συκώτι

Τα θαλασσινά και κυρίως τα μαλάκια

Το αβοκάντο

Ψευδάργυρος

Ο Ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει τόσο σε ζωικής όσο και φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως:

Το άπαχο κρέας και τα πουλερικά

Το γιαούρτι

Τα ρεβύθια

Τα στρείδια & το καβούρι

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα είναι πλέον πολύ εύκολο να οργανώσουμε τη διατροφή μας, ώστε να λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας βιταμίνες.

Ο διαχωρισμός των τροφών κατ’ αυτό τον τρόπο αποτελεί επίσης σανίδα σωτηρίας για τους μάγειρες και της μαγείρισσες του σπιτιού, βοηθώντας τους να βρουν έναν «μπούσουλα» στην δύσκολή και κουραστική σκέψη του «τι θα μαγειρέψουμε πάλι σήμερα;».