Κατά τη χειμερινή περίοδο του έτους ο οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος για πολλαπλούς λόγους. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαιτεί περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία αυτές τις δυσκολίες και να τονώσουμε ανοσοποιητικό μας σύστημα, η βέλτιστη λύση είναι η συχνή κατανάλωση φρούτων.
Τα φρούτα, πέραν των δεκάδων βιταμινών που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό, παρέχουν κάτι εξίσου σημαντικό, το οποίο αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του. Παρέχουν στον οργανισμό μας ενυδάτωση, ομαλοποιώντας έτσι και τις υπόλοιπες λειτουργίες του.
Ο οργανισμός, προκειμένου να λειτουργεί άρτια, εκτός από την απαραίτητη ενέργεια, απαιτεί και ενυδάτωση. Κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, δεν συνηθίζουμε να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού. Συνεπώς, με την κατανάλωση φρούτων, επιτυγχάνεται τόσο η λήψη απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων ουσιών απαραίτητων για το ανοσοποιητικό μας όσο και η ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Ωστόσο, γνώμονας για τη λήψη των προαναφερθέντων θρεπτικών ουσιών, είναι η κατανάλωση φρούτων εποχής. Φρούτα εποχής είναι εκείνα που καλλιεργούνται σε φυσικό (και όχι τεχνητό) περιβάλλον, τα οποία καταναλώνουμε την περίοδο της συγκομιδής τους.
Η επιλογή των εποχικών φρούτων συνεισφέρει στην τοπική αγροτική κοινότητα με διττό τρόπο· μας προσφέρει μεγαλύτερη θρεπτική αξία με πιο πλούσιο άρωμα και γεύση ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται (συνήθως) με μικρότερο κόστος αγοράς, ενισχύοντας την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ποια είναι τα Φρούτα του Χειμώνα στην Ελλάδα αλλά και ποιες είναι οι ευεργετικές ουσίες του καθενός.
ΜΗΛΟ
Μια λαική παροιμία λέει: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!», όχι άδικα. Το μήλο περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά ιδιαίτερα ισχυρά, βιταμίνες C, Α και φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο σε μικρότερες ποσότητες.
Όταν καταναλωθεί με τη φλούδα, παρέχει στον οργανισμό επιπλέον φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, η πηκτίνη που περιέχει ενισχύει τον κορεσμό.
Το ήξερες ότι το μήλο ανήκει στο top 3 των φρούτων με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως; Η δημοτικότητα του οφείλεται στην πεποίθηση ότι έχει πάρα πολλά οφέλη στην υγεία μας. Όχι αδίκως βέβαια!
Το μήλο αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες! Μερικά από τα μοναδικά αντιοξειδωτικά του στοιχεία είναι η κερσετίνη, η κατεχίνη και η ανθοκυανίνη. Οι ουσίες αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες ενάντια σε νοσήματα που μπορείς να εμφανίσεις.
Επίσης, το μήλο είναι πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, σημαντική πηγή βιταμίνης C, καλίου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Α και Κ και πυριδοξίνης. Η πηκτίνη (είδος διαλυτής φυτικής ίνας) του μήλου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την δυσκοιλιότητα και την μείωση της ‘κακής’ χοληστερόλης.
Συχνός μύθος για το μήλο είναι η αποφυγή κατανάλωσης της φλούδας. Φαίνεται, όμως, ότι η φλούδα περιέχει σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Επομένως, αφού το πλύνεις πολύ καλά με τρεχούμενο νερό και ξύδι και μπορείς να το απολαύσεις ολόκληρο!
Συνοπτικά, η συχνή κατανάλωση μήλου μπορεί να προλάβει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου, να βοηθήσει στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ και να ενταχθεί υπέροχα σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους!
ΑΧΛΑΔΙ
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση.
Αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, καθώς 100g αχλαδιού παρέχουν 3,1g φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες προσλαμβάνουμε, τόσο αυξάνεται ο πληθυσμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, οι ινώδεις τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορούν ανεξάρτητα να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς βάρους. Οι φυτικές ίνες προάγουν τον κορεσμό, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.
Επιπροσθέτως, τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η πυριδοξίνη.
ΡΟΔΙ
Φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, των οποίων η δράση είναι 2-3 φορές υψηλότερη δράση από αυτές του κόκκινου κρασιού.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A, E, κάλιο, σίδηρο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ρόδι επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL.
Eπιπλέον, συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του προστάτη αδένα αλλά και με την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, να τον κάνετε χυμό ή να το προσθέσουμε στις σαλάτες!
Το ρόδι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (7 g) και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C (17,8 mg). Επιπλέον, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, με 28,7 mcg σε ένα φλιτζάνι. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος και προάγει τα υγιή οστά στο σώμα. Είναι επίσης πολύτιμο για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προάγουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και την υγεία του δέρματος.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Περιέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι και καταναλώνοντας μόνο ένα μέτριο τεμάχιο την ημέρα, μπορεί κανείς να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε βιταμίνη C.
Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει στην πρόληψη και θεραπεία της δυσκοιλιότητας ειδικότερα αν καταναλωθεί μαζί με το πρωινό.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και προστατεύει από εποχικές ασθένειες. Το ακτινίδιο περιέχει αρκετά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στη μπανάνα.
Από την άλλη πλευρά, οι πάσχοντες από έλκος και γαστρίτιδα καλό είναι να μην το συμπεριλαμβάνουν στα αγαπημένα τους φρούτα του χειμώνα.
ΛΩΤΟΣ
Ο λωτός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, με 138 μικρογραμμάρια (mcg) σε ένα φρούτο. Η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι σημαντικό για την ανοσία του φραγμού μας, που είναι η βλεννογόνος μεμβράνη στο λαιμό και τους πνεύμονες», λέει η Ράγκλς.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο.
Το πορτοκάλι ανήκει στα φρούτα του χειμώνα που συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αναιμία και οι διαταραχές του νευρικού σωλήνα. Επιπλέον, η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τέλος, αν η κατανάλωσή του συνδυαστεί με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενισχύεται η απορρόφηση του σιδήρου.
Ένα πορτοκάλι περιέχει σχεδόν 82 mg βιταμίνης C, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης. Προτιμήστε να καταναλώσετε ολόκληρο το φρούτο, καθώς ο χυμός γενικά περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και αφαιρεί ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες. Ένα πορτοκάλι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με 3,7 g.
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών αλλά περιέχει λιγότερη βιταμίνη C.
Αποτελεί όμως έναν άξιο αντικαταστάτη του πορτοκαλιού για άτομα με ευαισθησία στο στομάχι, εφόσον είναι λιγότερο όξινο. Εκτός από τη βιταμίνη C περιέχει και καροτινοειδή και είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αγχολυτικές ιδιότητές του. Ανήκει στα φρούτα του χειμώνα που είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως ναριγενίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α και καροτένιο και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.
Η βιταμίνη Α βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και ενισχύει τη νυχτερινή όραση. Χαρίζει προστασία στο δέρμα, καταπολεμώντας έτσι τη γήρανση του και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.
Η μυρωδιά των μανταρινιών είναι χαρακτηριστική και είναι ένας από τους λόγους που τα μανταρίνια έχουν φανατικό καταναλωτικό κοινό! Τα μανταρίνια είναι αγαπητά και λόγω της εύκολης μεταφοράς και κατανάλωσης, αλλά και επειδή ποτέ δεν τρώμε μόνο ένα!
ΜΠΑΝΑΝΑ
Από τα φρούτα του χειμώνα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Β6. Επίσης, είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών και πρoβιοτικών! Μπορούμε να τις βρούμε όλες τις εποχές αλλά τον χειμώνα η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά είναι υψηλότερη
Η μπανάνα μπορεί να χαρακτηριστεί από τα πλέον αξιόλογα φρούτα, καθώς συγκεντρώνει σπουδαία διατροφική αξία, μπορεί να συνδυαστεί με πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και είναι εύκολη στην μεταφορά και την κατανάλωση. Η συχνή κατανάλωση μπανάνας μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση λόγω του καλίου που περιέχει, να ανακουφίσει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, να προστατεύσει από μυικές κράμπες λόγω του καλίου και του μαγνησίου.
Γι’ αυτό, μην μένεις στον μύθο ότι ‘η μπανάνα παχαίνει’ γιατί στην πραγματικότητα 1 ολόκληρη μπανάνα παρέχει μόλις 112 θερμίδες!
Διαβάστε επίσης: Φρούτα & Λαχανικά Εποχής στην Ελλάδα