Πεπόνια
Το πεπόνι είναι αποδεδειγμένα το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Διαθέτει ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και αξεπέραστα μοναδικό άρωμα. Η παραγωγή του ξεκινάει μέσα Ιουλίου και φτάνει ως το τέλος Αυγούστου.
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι, τόσο μεγαλύτερα και τα ποσοστά β-καροτίνης που περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητας ενός πεπονιού είναι το άρωμά του.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ:
- Το πεπόνι, εφόσον κοπεί, διατηρείται στο ψυγείο.
-
Συνιστάται να καταναλώνεται παγωμένο για δροσιά και μεγαλύτερη απόλαυση.
-
Μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό σε φέτες, σε φρουτοσαλάτες, με προσούτο, σε σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και τυρί είτε χτυπώντας το στο μίξερ και φτιάχνοντας γρανίτα, παγωτό και Smoothies.
Ποικιλίες
CANTALOUPE
- Εποχικότητα: 2η εβδομάδα Ιουλίου έως 3η εβδομάδα Σεπτεμβρίου.
- Μέγεθος: Πεπόνι μεσαίου μεγέθους.
- Χρώμα: Kιτρινωπό χρώμα και ραβδώσεις εξωτερικά και πλούσιο πορτοκαλί εσωτερικά, με μεθυστικό άρωμα.
GALIA
- Εποχικότητα: 2η εβδομάδα Ιουλίου έως 3η εβδομάδα Σεπτεμβρίου.
- Μέγεθος: Πεπόνι μεγάλου μεγέθους
- Χρώμα: Kιτρινωπό χρώμα στο εξωτερικό και πρασινωπό στο εσωτερικό, με άρωμα ιδιαίτερα έντονο.