Η πιστοποίηση ISO δεν είναι, όπως λανθασμένα πιστεύεται, μία άδεια η οποία επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ασκήσει μια δραστηριότητα, ή της το απαγορεύει.
Ας ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή. Τι είναι το ISO;
Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις International Organization for Standardization το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης.
Συνεπώς το ISO είναι ένας διεθνής οργανισμός, που τυποποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί λειτουργούν, παράγουν και εμπορεύονται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ο οργανισμός αυτός εκδίδει ορισμένα «πρότυπα» σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιεί ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να λάβουν την πιστοποίηση. Ουσιαστικά εξετάζει τους κανόνες που τηρεί η ενδιαφερόμενη επιχείρηση στο κομμάτι της διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παράγει ή προσφέρει αντίστοιχα.
Εκεί που μπορούμε μετά βεβαιότητας να καταλήξουμε, είναι ότι το ISO δεν είναι παρά μία πιστοποίηση.
Το πως σχετίζεται με το κάθε είδος επιχείρησης και ποιο κομμάτι, τμήμα κλπ της εκάστοτε επιχείρησης πιστοποιείται, αυτό αφορά στα «πρότυπα» που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Τι είναι λοιπόν τα «πρότυπα»;
Τα «πρότυπα», με απλά λόγια, αποτελούν βάσεις για τη δημιουργία συστημάτων διαχείρισης που αφορούν στον εκάστοτε κλάδο. Παρακάτω βλέπουμε περιληπτικά, τα κυριότερα πρότυπα ISO:
ISO 9001:2015 – Σύστηματα Διαχείρισης Ποιότητας
ISO 14001:2015 – Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
ISO 22000:2018 (HACCP) – Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων
ISO 27001:2013 – Συστήματα Ασφαλούς Διαχείρισης Πληροφοριών
ISO 39001:2012 – Συστήματα Διαχείρισης για την Οδική Ασφάλεια
ISO 45001:2018 – Συστήματα Διαχείρισης της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία
ISO 50001:2018 – Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης
Το πρότυπο που αφορά στον αγροδιατροφικό τομέα και πιστοποιεί τον Α.Σ. Ράχης Πιερίας “Ο Άγιος Λουκάς” είναι το ISO 22000:2018
Το ISO 22000:2018 αποτελεί το πρότυπο το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Το ISO 22000 είναι ένα σύνολο προτύπων που καθορίζονται για τη διεξαγωγή αναλύσεων επικινδυνότητας στην παραγωγή τροφίμων, την αναγνώριση κρίσιμων σημείων ελέγχου, τη διαχείριση σχετικών διαδικασιών και την καθιέρωση συστήματος διαχείρισης ποιότητας.
Επομένως, το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000 βασίζεται στην παραγωγή και πώληση ασφαλών τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Κατά το πρότυπο αυτό, σημαντική δεν είναι μόνο η παραγωγή τροφίμων, αλλά και όλες οι διαδικασίες από τη συσκευασία, την αποθήκευση, τη μεταφορά, το μάρκετινγκ, την πώληση μέχρι και την προσέγγιση των καταναλωτών. Χάρη στο πρότυπο, ασφαλή τρόφιμα μπορούν να παρακολουθούνται σε οποιοδήποτε στάδιο.
Το πρότυπο ISO 22000:2018 εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) αρχικά το 2005 και αναθεωρήθηκε το 2018 και ενσωματώνει τις απαιτήσεις του HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points ή στα ελληνικά Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τις γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πρότυπο ασφάλειας τροφίμων. Το πρότυπο απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή:
- στον πρωτογενή τομέα (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων),
- στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών),
- σε οργανισμούς / επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση και
- σε οργανισμούς/επιχειρήσεις που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (προμηθευτές υλικών συσκευασίας, εξοπλισμού, προϊόντων καθαρισμού, πρόσθετων υλών, απεντομώσεις – μυοκτονίες κλπ).
Τα σημαντικότερα οφέλη για μια επιχείρηση από την πιστοποίηση κατά ISO 22000:2018 είναι:
- η τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία,
- η εναρμόνιση με κοινά αποδεκτές πρακτικές παραγωγής τροφίμων,
- η μείωση των αστοχιών και ο εντοπισμός των εσφαλμένων πρακτικών,
- η ετοιμότητα της επιχείρησης στην αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων,
- το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών για τα προϊόντα της επιχείρησης,
- η συνεχής βελτίωση της επιχείρησης,
- το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Μέρος των πληροφοριών γι΄αυτό το άρθρο αντλήθηκε από τις ιστοσελίδες International Organization for Standardization, Coolweb, Νηρηίς ΑΕ, Tuv Austria, Tuv Cyprus.