Καταπολεμήστε την αϋπνία μέσω των τροφών

12 Ιανουαρίου 2023

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που στριφογυρίζουν για «ατελείωτες» ώρες στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν και χάνονται σε ένα απέραντο λιβάδι μετρώντας προβατάκια, τότε να είστε βέβαιοι ότι διαβάζετε το σωστό άρθρο. Ο υγιής και ποιοτικός ύπνος είναι πολυτιμότερος απ’ όσο μπορεί ο καθένας μας να φανταστεί. Πέραν της απόδοσης του σώματος μας, ένας καλός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας σημαντικά οφέλη. Διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο μας και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δρώντας ως αρωγός στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Σημαντικό όφελος το οποίο απορρέει από έναν καλό και υγιή ύπνο, αποτελεί επίσης η μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Ο συνιστώμενος χρόνος ύπνου κάθε βράδυ κυμαίνεται στις 7 με 8 ώρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που συναντούν αρκετές δυσκολίες στη διαδικασία του ύπνου. Είτε στριφογυρίζουν αρκετά στο κρεβάτι μέχρι να φτάσει αυτή η πολυπόθητη ώρα του ύπνου, είτε έχουν διαταραγμένο ύπνο. Όταν το πρόβλημα της αϋπνίας αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση, είναι πιθανό να χρήζει παρακολούθησης ή ακόμη και θεραπείας.

Όσοι αντιμετωπίζουν συνηθισμένες και απλές μορφές διαταραχής ύπνου, μπορούν να προσθέσουν τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή τους ώστε να επιτύχουν έναν πιο υγιή και ξεκούραστο ύπνο.

Κεράσια

Ο καρπός του κερασιού είναι πλούσιος σε μελατονίνη, πράγμα που συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του ύπνου σας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή μελατονίνης και μαγνησίου, ενός μετάλλου που συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες. Αυτά τα δύο στοιχεία το καθιστούν την ιδανική τροφή για το βραδινό σας.

Ανανάς

Το αγαπημένο (και ευρέως διαδεδομένο πλέον) αυτό φρούτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να καταπολεμήσετε την αϋπνία.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης και έχει αγχολυτική δράση.

Μπανάνα

Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη και είναι καλή πηγή μαγνησίου. Οι δύο αυτές ιδιότητές τους μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν βαθύ ύπνο.

Βρώμη

Ένα μπολ με ζεστό γάλα και βρώμη λίγες ώρες προτού ξαπλώσετε είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να βάλετε τέλος στην αϋπνία. Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, ενώ οι υδατάνθρακες που επίσης περιέχει είναι γνωστό ότι προκαλούν υπνηλία.

Εάν λοιπόν επιζητάτε λύση στο «δυσβάσταχτο» πρόβλημα της αϋπνίας, τότε προτού απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, δοκιμάστε να καταναλώσετε τα παραπάνω τρόφιμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλάξ τις τροφές ώστε να δείτε ποιες είναι αποτελεσματικές στον δικό σας οργανισμό. Ευχής έργο να είναι όλες!