Οφέλη Λαχανικών & Φρούτων Ανά Χρώμα

30 Μαρτίου 2023

Έχεις ποτέ αναλογιστεί ποια η σημασία του χρώματος των φρούτων και των λαχανικών και πως αυτά ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό;

Καλώς όρισες στον πολύχρωμο και υγιεινό κόσμο των φρούτων και των λαχανικών. Μαζί μας θα ανακαλύψεις έναν νέο χρωματιστό και συνάμα ενδιαφέροντα τρόπο για να διαχωρίζεις και να καταναλώνεις τα λαχανικά και τα φρούτα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, μέσω των θρεπτικών συστατικών, των φυτικών ινών, των βιταμινών και των πολυάριθμων συστατικών που διαθέτουν, προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό υγεία, ενέργεια, ευεξία και δύναμη, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην -πολλές φορές- απαιτητική καθημερινότητα.  Κάθε καρπός, κάθε φρούτο, κάθε λαχανικό, προσφέρει απλόχερα πληθώρα ευεργετικών συστατικών, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά σε κάθε είδος. Αυτά πιθανότατα τα έχετε ακούσει και τα έχετε διαβάσει χιλιάδες φορές. Αυτό που θα διαβάσετε ίσως για πρώτη φορά σήμερα, είναι πως τα φρούτα και τα λαχανικά χωρίζονται σε χρωματική παλέτα. Κάθε «χρώμα» προσφέρει στον οργανισμό συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Δεν διαχωρίζονται δηλαδή οι ευεργετικές ουσίες σε φρούτα και λαχανικά, αλλά σε χρώματα. Με απλά λόγια, κάθε χρώμα φρούτων και λαχανικών προσφέρει διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα χρώματα και τα οφέλη που αυτά προσφέρουν.

Χρώμα Φυτοθρεπτικό
Συστατικό
Φρούτα / Λαχανικά Οφέλη
Κόκκινο Ανθοκυανίνες
Λυκοπένιο
Κερσετίνη
Μούρα Acai Σαγκουίνι
Μύρτιλλα
Γκρέιπφρουτ
Ρόδια
Βατόμουρα
Κόκκινα μήλα
Κεράσια
Φράουλες
Καρπούζι
Τομάτες
Παντζάρια
Κόκκινο Λάχανο
Πιπεριές

Διατηρούν υγιές ουροποιητικό σύστημα και καρδιά

Ενισχύουν τη μνήμη

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Προστατεύουν από κρυολογήματα, γρίπη και αλλεργίες

Κίτρινο
Πορτοκαλί
Βιοφλαβονοειδή
Καροτενοειδή
Βιταμίνη C

Βερίκοκα
Πεπόνια
Λαγοκέρασα
Χρυσά ακτινίδια
Γκρεϊπφρουτ
Λεμόνια
Μάνγκο
Νεκταρίνια
Πορτοκάλια
Παπάγια
Ροδάκινα
Λωτός
Ανανάς
Μανταρίνια
Κίτρινα Μήλα
Κίτρινα Σύκα
Αχλάδια
Καρότα
Γλυκοπατάτες
Κολοκύθα
Πιπεριές
Καλαμπόκι

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Υποστηρίζουν την υγεία και λειτουργία των ματιών

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπαθειών

Πράσινο Ασβέστιο
Ινδόλες
Σίδηρος
Λουτεϊνη
Μαγνήσιο
Χλωροφύλλη
Αβοκάντο
Πράσινα Μήλα
Πράσινα Σταφύλια
Πεπόνι
Ακτινίδια
Λάιμ
Πράσινα Αχλάδια
Σπαράγγια
Μπρόκολο
Φασολάκια
Σπανάκι
Αρακάς
Μαρούλια
Αγγούρια
Κολοκύθια

Ενισχύουν τη λειτουργία και την υγεία των ματιών

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Διατηρούν ισχυρά τα οστά και τα δόντια

Μπλε
Μωβ
Ανθοκυανίνες
Φαινόλες
Μαύρες Σταφίδες
Βατόμουρα
Μύρτιλλα
Σταφύλια
Δαμάσκηνα
Ξερά Δαμάσκηνα
Σύκα
Σταφίδες
Μελιτζάνες

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ευεργετούν την υγεία του ουροποιητικού

Βελτιώνουν τη  μνήμη

Καταπολεμούν τις επιπτώσεις της γήρανσης

Άσπρο
Μπεζ
Καφέ
Αλισίνη
Ανθοξανθίνες
Φλαβονοειδή

Μπανάνες
Αχλάδια
Χουρμάδες
Λευκά Νεκταρίνια
Λευκά Ροδάκινα
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Σκόρδα
Πατάτες
Κουνουπίδι

Προάγουν την καρδιακή υγεία

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη

Πάρτε το λοιπόν απόφαση και χρωματίστε όχι μόνο τα γεύματα σας, αλλά και την καθημερινότητα σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Φρούτα & λαχανικά εποχής στην Ελλάδα

Βιταμίνες & ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Διατροφική ανάλυση κερασιών