Sial India, Νέο Δελχί 2023

11 Ιανουαρίου 2024

Το 2023 σε επίπεδο εκθέσεων, έληξε με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Άγιος Λουκάς» στη Sial India, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στο Νέο Δελχί. Η παρουσία του Συνεταιρισμού ήταν μείζονος σημασίας για ποικίλους λόγους. Η συνεργασία μας με την αγορά της Ινδίας χρονολογείται από το 2018. Πρόκειται για μία τεράστια αγορά καθώς η Ινδία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αυτομάτως μας μεταφέρει σε μία τεράστια αγορά, αποτελούμενη από ένα υπέρογκο καταναλωτικό κοινό διαφόρων οικονομικών κατηγοριών.

Ως δεύτερο, ωστόσο βασικό παράγοντα μπορούμε να λάβουμε υπόψιν το ιδιαίτερα μειωμένο ελληνικό στοιχείο στην «αχανή» αυτή αγορά. Επί παραδείγματι, στην έκθεση η ελληνική παρουσία ήταν μηδαμινή. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ο Άγιος Λουκάς» ήταν από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν μέρος στην έκθεση. Κατά την παρουσία μας στον εκθεσιακό χώρο, επισκέφθηκε πολλάκις το περίπτερό μας ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ινδία. Ο κ. Γεράσιμος Λαζαρής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του τόσο για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην έκθεση, όσο και για τη σχέση που αποκτά σιγά σιγά η ελληνική εμπορία με μία τόσο μεγάλη και σημαντική στην παγκόσμια οικονομία χώρα.

Το περίπτερο μας επισκέφθηκε επίσης ο Επίτροπός Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι με την ακολουθία του ζήτησε να μάθει πληροφορίες για το πρόγραμμα προώθησης της ΕΕ με το οποίο συμμετείχαμε στην έκθεση, πληροφορίες για τις χώρες-στόχους καθώς και ποια είναι η άποψη μας για την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής μας, κυρίως σε πλαίσιο πελατολογίου. Τόνισε και ο ίδιος πως η Ινδία αποτελεί μία τόσο μεγάλη και ανοιχτή προς την Ασία αγορά. Επεσήμανε πως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που έχουμε στο έπακρο, έτσι ώστε να προωθήσουμε τα ευρωπαϊκά μας προϊόντα και να τα κάνουμε ευρέως γνωστά στην ασιατική αγορά.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας, επισκεφθήκαμε 3 μεγάλες αγορές νωπών προϊόντων και συναντηθήκαμε με μεγάλους εισαγωγείς αλλά και εξαγωγείς της Ινδίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για το κεράσι μας, έχοντας μάθει για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα του. Βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της ποιότητας είναι η πολύ γρήγορη πλέον μεταφορά των κερασιών με αεροπλάνα· παράγοντας που εντείνει την ζήτηση των προϊόντων μας.

Ως «Άγιος Λουκάς» επιδιώκουμε συνεχώς να διατηρούμε την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε, τόσο μέσω των καινοτόμων καλλιεργητικών μεθόδων, όσο και μέσω του άρτιου τεχνολογικού και μηχανολογικού μας εξοπλισμού. Με τη συμμετοχή μας κυρίως σε διεθνείς αλλά και εθνικές εκθέσεις, αποβλέπουμε στη διατήρηση του ονόματος των προϊόντων μας σε εξέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά και στην επέκταση των συνεργασιών μας.