Σίγουρα έχετε δοκιμάσει (ή έχετε ακούσει πως υπάρχει) γλυκό του κουταλιού μήλο.
Σίγουρα έχετε ακούσει πως υπάρχει και γλυκό του κουταλιού αχλάδι.
Σας έχει τύχει ποτέ ωστόσο να δοκιμάσετε μαρμελάδα; Κι όχι απλώς μαρμελάδα μήλο, ή μαρμελάδα αχλάδι. Να δοκιμάσετε μαρμελάδα αχλάδι και μήλο μαζί! Τα δύο αυτά φθινοπωρινά φρούτα μπορούν να συνδυαστούν, προσδίδοντας μία εκρηκτική γεύση στη μαρμελάδα σας.
Ακολουθεί η συνταγή για τη μαρμελάδα αχλαδόμηλο από τη Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
για 2 βάζα των 650 ml
- 4 φλιτζ. τσαγιού αχλάδια, καθαρισμένα, σε μικρά κυβάκια
- 2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, σε μικρά κυβάκια
- 180 ml νερό
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 50 γρ. πηκτίνη
- 4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα αχλάδι – μήλο ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα το αχλάδι, το μήλο, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).
- Ρίχνουμε την πηκτίνη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη λευκή ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί, για 1-2 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα βάζα αφήνοντας 1,5 εκ. από το καπάκι. Βιδώνουμε τα καπάκια και βυθίζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Αφήνουμε 10 λεπτά και αποσύρουμε.
- Διατηρούμε τα βάζα με τη μαρμελάδα μήλο – αχλάδι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μήνες.
Η σπιτική μαρμελάδα αποτελεί πάντα ξεχωριστή γευστική απόλαυση και διατηρείται σε περίοπτη θέση στις διατροφικές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας. Διαβάστε το άρθο μας για τις Βιταμίνες και τα Ιχνοχτοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και τα συναντάμε στα φρούτα εδώ.
Νενα Ισμυρνόγλου – Γαστρονόμος