Σπιτική Μαρμελάδα Χωρίς Ζάχαρη

1 Αυγούστου 2022

Ο Αύγουστος μπήκε και μαζί του έφτασε και η νηστεία για το «Πάσχα του καλοκαιριού», την Κοίμηση της Θεοτόκου, ή αλλιώς τον 15Αύγουστο. Η εν λόγω νηστεία αποτελεί μία από τις πιο αυστηρές του έτους. Σύμφωνα με την παράδοση, τη νηστεία αυτή την τηρούσαν μέχρι και οι «Κλέφτες» στα βουνά.

Πέραν της σημαντικής αυτής νηστείας, το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και των πολλών ωρών που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ο οργανισμός μας αρκείται σε δροσερές, ελαφριές τροφές.

Έχουμε την ιδανική λύση, τόσο από θέμα γρήγορης και εύκολης προετοιμασίας φαγητού, όσο και γευστικής απόλαυσης.

Και για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, η παρακάτω συνταγή δεν χρειάζεται ζάχαρη, αλλά στέβια.

Θα χρειαστείς:

  • 6 βερίκοκα
  • 2 ροδάκινα
  • 10 κεράσια ή φράουλες
  • 3/4 φλ. κρυσταλλική στέβια
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα φρούτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Βάζουμε τα φρούτα και τη στέβια σε μία βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.

Η μαρμελάδα με στέβια είναι έτοιμη όταν αφήνει παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας.

Δύο λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε η μαρμελάδα να έχει κομματάκια, την πολτοποιείτε μετά το βράσιμο.

Όπως είναι ζεστή τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.

Διατηρείται στο ψυγείο.

Γευστικές ιδέες

Το πρωινό σας γεύμα.

Γιαούρτι με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς

Μπωλ με διάφορα φρούτα, μαρμελάδα και κανέλα

Κρουασάν με μαρμελάδα

Εξαιρετικό συνοδευτικό για κρασί σε συνδυασμό με τυριά, finger food κλπ.

 

Συνταγή εμπνευσμένη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου